Baby- & kindergebaren

Er staan momenteel geen cursusdata vast, maar heb je interesse, stuur me een mailtje en dan kijken we samen naar de mogelijkheden! 

Kinderen beginnen vaak rond 15 à 18 maanden met praten. Echter, cognitief zijn ze hier al met 6 tot 9 maanden aan toe; alleen is dan de fijne motoriek van de spraak nog niet voldoende ontwikkeld. Het gebruiken van Babygebaren kan helpen deze periode te overbruggen en je inzicht geven in hoe je kindje de wereld ziet.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden worden kinderen zich steeds meer bewust van hun omgeving. Ze kunnen zich op een persoon of voorwerp focussen en die aandacht een tijdje vasthouden. Ze kunnen nu verbindingen leggen tussen een woord of gebaar en het voorwerp of de actie die erbij horen. Het kind ziet en herkent een vliegtuig in de lucht en een eendje dat in de vijver zwemt. Uit zijn bewegingen (denk ook aan wijzen!) en blik kun je opmaken dat hij je begrijpt en jou ook graag wil duidelijk maken wat hij beleeft en nodig heeft. Met Babygebaren kun je een heel jong kind een manier geven om met jou te communiceren die veel verder gaat dan wijzen en brabbelen. Het versterkt je band met je kind, zorgt voor minder driftbuien en onbegrip, en is ook gewoon ontzettend leuk!

Ouders die Babygebaren gebruiken met jonge peuters merken dat ze de spraak van hun kinderen (die op deze leeftijd vaak nog flink onduidelijk kan klinken!) beter verstaan. Ook helpen de gebaren bij het verminderen van driftbuien, vergroten van het vocabulaire en uitbreiden van de taal. Oudere peuters vinden het ontzettend leuk om bij het spreken te gebaren en nemen als een spons alle gebaren in zich op: ze vragen steeds om meer gebaren voor dieren, voertuigen, seizoensgebonden onderwerpen, etc. Ze vinden het ook fantastisch om gebaren te gebruiken met een jonger broertje of zusje en die te helpen leren gebaren.

Het gebruik van gebaren zorgt niet voor een tragere spraakontwikkeling, in tegendeel: onderzoek heft aangetoond dat gebarende kinderen eerder en sneller leren spreken dan niet-gebarende kinderen. Zelfs tot de leeftijd van 5 jaar hebben gebarende kinderen een grotere woordenschat. Daarna zorgt het gebaren ook nog voor een voorsprong bij het leren lezen en schrijven. Voor kinderen met een taalachterstand kan het toevoegen van gebaren erg bevrijdend werken, omdat het hun een extra manier biedt om jou als volwassene te begrijpen en zichzelf verstaanbaar te maken. Meertalige families ondervinden ook veel voordelen van het gebruik van gebaren met hun kinderen: de gebaren zijn niet ‘nóg een taal erbij’, maar fungeren juist als brug tussen de verschillende talen in het gezin.

De Babygebarencursus is geschikt voor ouders, grootouders, gastouders, docenten en andere geïnteresseerden die communiceren met kinderen van 0 tot 4. De reguliere cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van twee uur (prijs €90,- voor twee volwassenen behorend bij één kind), maar cursussen op maat zijn ook mogelijk (bijvoorbeeld een kennismakingsworkshop, thuiscursus, workshop over een bepaald thema; gegeven in Nederlands of Engels), dus als je interesse hebt, stuur me een mailtje!

Voor meer informatie zie ook https://www.gebarenstem.nl/.

Advertisement